Hjem > Nord-Korea > Nordkorea et nytt Grenada?

Nordkorea et nytt Grenada?


Husker noen da den vesle øya Grenada ble ansett som en trussel mot USA? Under ledelse av Ronald Reagan gikk USA til angrep 25. oktober 1983. At det tok USA snaut 2 dager å ta kontroll over øya understreker det latterlige i at Grenada noensinne skulle utgjøre en trussel mot USA, selv med en eventuell støtte fra Cuba. Nå er det en annen stat som hevdes å være en alvorlig trussel mot verdensfreden, nemlig Nordkorea.   Det skjøre regimet til Kim Jong-un har truet med raketter og atomvåpen. Det siste er en famøs krigserklæring som vestlige medier hevder «topper vanviddet». Men utgjør Nordkorea noen reell trussel mot USA? Rakettene kan definitivt ikke nå det amerikanske fastlandet. Sørkorea kan nok rammes, men utfallet av en krig mot det USA-støttede Sørkorea må være åpenbart for alle, inkludert Kim Jong-un.

Akkurat som i tilfellene Granda og Irak har vi å gjøre med regimer som er truet og klemt opp i et hjørne. Siden midten av februar har store militære styrket ledet av USA’s overkommando gjennomført farlige og provoserende krigsøvelser i Sørkorea og farvannene omkring. Først den såkalte Foal Eagle Felles Krigsøvelse og nå den såkalte Key Resolve, som opprinnelig var planlagt fram til april. I tillegg til tropper fra USA og Sørkorea deltar også militære enheter fra Danmark, Storbritannia, Canada, Australia og Colombia. I øvelsen deltar bl.a. det atomvåpenvæpnede hangarskipet George Washington samt et stort antall F-22 Stealth Fighter og B-52 strategiske bombefly. Dette er en absolutt opptrapping av denne årlige øvelsen. Hvem har størst grunn til å føle seg truet av Nordkorea og USA?

Regimet i Nordkorea forsøker med trusler å unngå å bli utslettet. Ironien i det hele er at Nordkorea så langt har unngått å bli angrepet nettopp fordi det kan være en fare for at de har atomvåpen som muligens kan gjøre stor skade.

For fredsaktivister bør kravene være avspenning og nedtrapping. Amerikanske hangarskip må ut av området og de diplomatiske kanalene må gjenopprettes.

Kategorier:Nord-Korea
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: