Hjem > Aksjoner, Atomvåpen, Europa, Militarisering, NATO, Ukategorisert, USA-imperialisme > Sett folk først, nei til krig!

Sett folk først, nei til krig!


Et opprop fra det internasjonale nettverket No to war – no to NATO, i anledning NATO-toppmøtet i Brussel 24.-25. mai i år

stopnato2017.org-logo-300x278Årets NATO-møte blir det første for USAs president Donald Trump. Det skal holdes i mai i NATOs splitter nye hovedkvarter i Brussel, der både NATO og EU holder til. Dette er to institusjoner som samarbeider tett i militære spørsmål.

NATO med sine medlemsstater deltar i ulovlige kriger og militære intervensjoner, fra Jugoslavia til Afghanistan, Libya, Irak, Syria, Middelhavet og Det indiske hav. De bidrar stort til internasjonal ustabilitet, i det de gir næring til våpenkappløpet og militariseringen. NATO klamrer seg fortsatt til menneskehetens største trussel: atomvåpen.

Mellom hvert toppmøte hevder, håndhever og utvider NATO sin politikk for krig og dominans.

Og over hele verden ser vi konsekvensene: hele land blir ødelagt; millioner blir gjort til flyktninger og står overfor store lidelser og død; miljøkatastrofer; en økning i voldelig ekstremisme og terrorisme; militær spenning og konfrontasjon; spredning av atomvåpen og økt risiko for atomkrig.

Og stilt overfor disse forferdelige konsekvensene velger NATO å gå inn for enda mer militarisme og krig:

  •  Alle NATOs medlemsstater er forpliktet til å øke sine militærbudsjetter, til 2 prosent av bruttonasjonalproduktet. I en tid med økonomisk krise og nedskjæringer betyr dette å stjele mer penger fra sosiale behov, utdanning, rettsvesen, internasjonal utvikling og miljøvern, som alle er livsnødvendig for å bygge en fredeligere og mer stabil verden.
  • NATOs medlemsstater blir nødt til å bruke 20 prosent av forsvarsbudsjettene sine på militært utstyr: krigsskip, jagerfly, droner, bomber, teknologi m.m. Den mektige våpenlobbyen gnir seg i hendene i forventning. Ved å gi næring til våpenkappløpet gjør NATO narr av de diplomatiske mekanismene for konfliktløsning.
  • NATO øker spenningen med Russland ved å plassere tropper og våpen på grensen og ved å sette opp et rakettforsvarssystem. Alt dette får militær utvikling til å skyte fart og hindrer byggingen av fredelige relasjoner og gjensidig nyttig forståelse.
  • NATO med sine medlemsstater øker intervensjonene utenfor eget territorium og øker sin tilstedeværelse gjennom verdensomspennende partnerskap og «koalisjoner av villige». De øker sin økonomiske, politiske og militære dominans i stedet for å investere politisk og økonomisk i FN for å oppnå deres mål om en fredelig, sikker verden.
  • NATO utvider sitt atomvåpenprogram som den «høyeste» garanti for de alliertes sikkerhet, på tross av at mesteparten av verdens land er i ferd med å fremforhandle en traktat om forbud mot atomvåpen. I mellom tiden blir amerikanske atomvåpen i Europa – forkledd som NATO-våpen – og andre steder modernisert til en kostnad på flere titalls milliarder dollar.

Vi ønsker ikke militarisering av EU eller dannelsen av en europeisk supermakt, slik EUs lederskap i økende grad agiterer for. Å stenge Europas grenser med militærmakt er ikke en løsning på flyktningspørsmålet. Flyktninger er velkommen.

NATO er verdens mest aggressive krigsmaskin. Vi trenger desperat verdensomspennende fred og bærekraftig utvikling. Vi oppfordrer alle fredselskende mennesker og organisasjoner til å bli med på protestene mot NATO-toppmøtet, i Brussel over hele verden. La oss legge press på våre regjeringer for at de skal investere i velferd, ikke i krig.

Vårt krav til våre regjeringer er klart: Vi må forlate NATO og NATO må oppløses.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: