Hjem > Afghanistan, NATO, Norsk imperialisme, USA-imperialisme > Norge i Afghanistan – 16 år med krig

Norge i Afghanistan – 16 år med krig


Snart kan vi markere nok en milepæl her i landet. Om noen uker har Norge vært med i NATOs krig i Afghanistan i 16 år.

Det var i desember 2001 at norske spesialsoldater gikk inn i landet sammen med USA og flere andre vestlige land. Bakgrunnen var angrepene på World Trade Center i New York i september samme år. Målet for operasjonen var å fjerne Taliban fra makta og å innføre et styresett etter vestlig mønster. Nå skulle det bli demokrati og ikke minst kvinnefrigjøring, skulle vi tro våre politikere. Og denne krigen skulle være «David mot Goliat», skulle en tro.

Men det viste seg i ettertid at det som politikerne fortalte oss ikke var sant. Krigen i Afghanistan har vært en fiasko og alle krigsmaktene prøver å skjule USAs og NATOs nederlag. En tidlig militær seier blei fort snudd til det faktum at det afghanske folket oppfatta USA og NATO som en okkupasjonsstyrke og dermed fortsatte å kjempe.

FLERE SOLDATER
Nå 16 år senere blir det retta stadig nye angrep og Taliban kontrollerer store områder. 9. november beslutta NATO å øke antall soldater fra 13000 til 16000 og generalsekretær Jens Stoltenberg sier at situasjonen er svært krevende.

Altså mer av den medisinen som ikke fungerer. Ingenting tyder på at man vil lykkes med dagens strategi. Og rent historisk vet vi at Afghanistan er betraktet som imperienes gravplass: Både det britiske imperiet og Sovjetunionen har måtte forlate landet i vanære etter å ha brukt enorme ressurser på krig.

At NATO nå sender flere soldater betyr en opptrapping av krigshandlingene.  Forsvarsdepartementet i Norge avslår å gi noen dato for når de norske soldatene skal være ute av landet. Dette var opprinnelig tidfesta til 2015.

Vi har til det kjedsommelige blitt fortalt at operasjonene i Afghanistan skal skape fred. Men situasjonen for sivilbefolkningen er verre enn noen gang.  Det er disse forholda som møter de barna som norske myndigheter nå returnerer.

Krigførende makter spyr alltid ut en sky av ord for å skjule sine egentlige hensikter.  Det ser vi også nå.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: