Hjem > Antikrig, Arrangementer, Militarisering, NATO, Norsk imperialisme > Vellykket 8. mai-arrangement i Bergen

Vellykket 8. mai-arrangement i Bergen


Det ble en vellykket markering av 8. mai i Bergen. Det var gode appeller ved Torstein Dahle (Rødt), Ståle Olsen, Alexander Sørnes (NKP) og Isabell Dahl (Stopp NATO).

De forskjellige appellantene kastet lys over forskjellige sider av norsk militarisme. Torstein Dahle snakket om hvordan frigjøringsdagen er blitt kapret av styresmaktene, mens Ståle Olsen pekte på hvordan den norske stat holder «den evige krigen» i gang. Alexander Sørnes løftet frem de «glemte veteranene», nemlig de som dro til Spania for å kjempe mot fascismen på 1930-tallet, og som ble fengslet da de kom hjem igjen. Isabell Dahl snakket om Norges forskjellige krigstokter de senere årene og hvilke enorme lidelser de har forårsaket.

Artisten Decaf åpnet og avrundet arrangementet.

Isabell Dahls appell gjengis her i sin helhet:

 

Vi er samlet i dag for å feire anledningen 8. Mai.

I dag markerer vi den endelige slutten på en tragisk og utmattende 5 års lang krig og tysk okkupasjon. Endelig ble Norge, og Europa fri fra den nazistiske okkupasjonen.

På Regjeringens nettside kunne vi 25. april lese.

Norges frigjøringsdag er 8. mai. Det er også dagen hvor vi hedrer alle veteraner, og veteranfamilier, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner. Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler.»

Våren 2011 gikk Norge til krig mot Libya. I løpet av fire måneder slapp seks norske F-16-fly 567 bomber over Libya.

Vi har deltatt i Syria-krigen som NATO medlem og som en del av den vestlige koalisjonen. Vi har også vedtatt sanksjoner blant annet mot Syria, Irak, Iran og Russland selv om erfaringen fra 12 år med sanksjoner mot Irak, inkludert flyforbudssoner, var at de skapte en humanitær katastrofe ei heller oppnådde vesten sitt mål om å fjerne Saddam Husseins med sanksjoner og flyforbudssone. En skulle trudd at erfaring fra Serbia ville ha lært oss noe da vi så at NATOs 71 dagers lange bombinger i Serbia i 1999 ikke førte til fjerning av Milosevic. Det måtte folket selv sørge for.

I dag går Norge i en ny ulovlig krig

Regjeringen har besluttet å stille et nytt militært bidrag til koalisjonens operasjon (i Syria). Styrken på omlag 60 soldater vil bidra med trening, rådgivning og operativ støtte til lokale ukjente syriske grupper som skal selv kjempe mot ISIL. Det norske bidraget vil inkludere norske spesialstyrker med base i Jordan.

 

Hva kan vi gjøre?
Vi har en forpliktelse overfor hvert eneste offer for denne ulovlige aggresjonen fordi disse blodbadene er skapt i vårt navn. Om krigen i Afghanistan, i Irak, i Libya og i Syria ble vi fortalt at målet var å opprette frihet og demokrati, bekjempe terrorismen og redde sivile liv. Siden andre verdenskrig har 90% av ofrene for alle kriger vært ubevæpnede sivile. 1/3 av dem er barn. Våre ofre har ikke gjort noe mot oss. Sivile folk i de landene hater ikke oss på grunn av vår frihet eller på grunn av vårt demokrati, de hater oss fordi vi hver dag finansierer forbrytelser mot menneskeheten. Den såkalte «krigen mot terror» er en dekkhistorie for vår militære aggresjon for å få kontroll over ressursene i de landene.

Det som skjer i realiteten er en byttehandel – «blod for olje». Det som skjer er folkemord, og for folk flest i verden er det vi som er terroristen. I disse tider betyr stillhet å ikke ta ansvar for våre barns fremtid, for det verdenssamfunnet som vi er en del av. Vår stillhet tillater vår medvirkning i forbrytelser mot menneskeheten i Afghanistan, Irak, Libya, Syria og i utviklingsland enten i form av økonomisk okkupasjon eller militær intervensjon.

Våre såkalte fiender i disse landene sliter med å forsvare seg mot imperialismens undertrykkelse og når de blir tvunget til å legge ut på flukt blir de behandlet som kriminelle. De blir fratatt all form for respekt, verdighet og rettigheter som de har rett på i lik linje med borgere i de vestlige land. Disse menneskene er våre brødre og søstre som kjemper og dør i kampen for rettferdighet. Sivile i den andre enden av våre våpen ikke har et valg, men norske soldater har, du og jeg har.

Våre soldater i andre kontinenter kjemper ikke for Norge, de kjemper for NATO, de kjemper for makteliten. De kjemper også for sitt liv og for andre soldater, fordi vi har satt dem i en krigssone. De er ikke der for å forsvare vår frihet. De er ikke der for å etablere demokrati, de er der for å legge grunnlaget for NATOs militærbaser, for å etablere grunnlaget for en økonomisk okkupasjon som fortsetter etter at den militære okkupasjonen er avsluttet.
Vi må våge å snakke ut til støtte for det sivile folk som motstår og tåler den forferdelige situasjonen som vi var med å skape gjennom vårt blodtørstige imperialistiske korstog .

Hver og en av oss har et ansvar, vi må informere, vi må snakke ut, kjempe imot og kreve at Norge løsriver seg fra NATO.

Framskritt er ikke mulig uten en kamp og fred er ikke mulig uten rettferdighet!
STOPP NATO!

 

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: