Hjem > Antikrig, Norsk imperialisme, Syria, USA-imperialisme > Fordøm det amerikanske angrepet på Syria!

Fordøm det amerikanske angrepet på Syria!


Natt til 7. april rettet amerikanske marinefartøy et voldsomt rakettangrep mot den syriske flybasen Al Shayrat.
Bakgrunnen skal være det kjemiske angrepet i Idid-provinsen tidligere denne uka. Ansvaret for dette er blitt lagt på president Assad og de syriske styrkene, men dette er ikke dokumentert.
Syria fordømmer nattens angrep og betegner det som en provokasjon. NATO, Tyrkia og Saudi-Arabia hyller den amerikanske aggresjonen, mens Russland og Bolivia har brakt angrepet inn for FN. Norge stiller seg som ventet bak USAs aggresjon. Totalt ble 59 Tomahawk-raketter avfyrt mot den syriske basen.
Aldri tidligere i denne krigen har noen av gassangrepene blitt ført tilbake til den syriske regjering. Det vi vet er at det finnes tilgang til kjemiske våpen på begge sider i konflikten.
Men denne gang la den amerikanske utenriksminister Rex Tillerson straks ansvaret på president Assad. Det samme gjorde EU og Storbritannias statsminister Theresa May uttalte: «Jeg oppfordrer alle involverte parter til å sikre en fremtid uten Assad».

Det var nok veldig beleilig at gassangrepet kom samme dag som EU startet en konferanse i Brussel der temaet var unionens aktive rolle i Syrias fremtid. I en uttalelse i forkant av konferansen uttaler Ministerrådet «at det ikke kan oppnås varig fred i Syria under det nåværende regimet» (1).

Den syriske regjering avviser at de har noe med gassangrepet å gjøre. Angrepet kommer på et tidspunkt der de vestlige allierte desperat førsøker å dele opp Syria. Det haster, for krigen har nå vart i seks år uten resultat.
Det amerikanske angrepet på flybasen er ledd i denne strategien og nå hadde man det påskuddet man trengte. Giftgass-angrepet hadde gjort verdensopinionen mykere og dermed mer forståelsesfull for at Assad må fjernes.

Angrepet avslører at USAs mål ikke er å bekjempe Islamsk Stat (IS). Al Shayrat har vært en spydspiss i Syrias kamp mot IS.
Derfor må USAs aggresjon kraftig fordømmes. Det er en farlig handling som på sikt kan føre til total utslettelse av Syria som nasjon. Samt at det kan være med på å utløse en større og alvorlig konfrontasjon mellom stormaktene.

 

Kilde:
1: Supporting the future of Syria and the region – Brussels conferance, 04 – 05/04/2017.
Et dokument fra EU s ministerråd.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: