Hjem > NATO, Russland, USA-imperialisme > NATO-øvelse i Finnmark øker presset mot Russland

NATO-øvelse i Finnmark øker presset mot Russland


At Norge har deltatt i NATOs opprustning mot Russland er velkjent. Resultatet er at det militære presset øker, fremprovoserer konflikter og demoniserer vår russiske nabo.
Gjennom hele den kalde krigen hadde Norge restriksjoner rundt vår forsvarspolitikk. Vi vedtok å si nei til utenlandske baser på norsk jord og nei til utplassering av atomvåpen. Og sist men ikke minst sa vi nei til NATO-øvelser i Finnmark.
Nå er disse prinsippa lagt bort etter press fra USA og NATO. Øvelse Joint Viking er en NATO-øvelse som foregår i Finnmark i perioden 6.-15. mars i år. Dette er en øvelse der USA deltar med 700 soldater fra US Marine Corps sammen med Storbritannia. Totalt 8000 soldater, fly og båter skal øve fra Lakselv og østover.
Å forsvare Norges interesser burde ligge til grunn for vår forsvarspolitikk. Men i dag er det lite som tyder på at noe blir gjort for å etablere et godt forhold til vår store nabo. Hva tjener vi på å føre en så aggressiv linje mot Russland?
At forsvarsminister Søreide kaster alle prinsipp fra den kalde krigen overbord er ingen overraskelse. Her er det kun hensynet til NATO som teller og det hensynet kommer i første rekke uansett. Rustningsspiralen har tatt en ny omdreining.
Så kan vi spørre hvorfor det ikke kommer protester fra opposisjonen. AP var jo i sin tid en slags garantist mellom avskrekking og beroligelse ved at de gjennomførte visse restriksjoner. Herunder den særegne basepolitikken.
Nå må folk kjenne sin besøkelsestid og rette protester mot det som skjer. At våre restriksjoner blir fjerna i det stille skritt for skritt er uhørt. Og alt skjer uten politiske vedtak.
Ikke glem det gamle ordtaket: Gir du fanden lillefingeren, tar han snart hele hånden.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: